Industrial Engineering and Production Management Questions and Answers Part 3

Here are some basic questions and answers about Industrial Production Engineering Hope these will help the students of IPE and Mechanical Engineering This is the part 2 of the series of questions. New posts with new questions will be posted regularly. Thanks . And comment in the respective sections for any query about mechanical engineering.  If you want the explanation of the answers then you are very much welcome to contact me through the contact us section. Cheers !

Read These : 
Industrial Engineering and Production Management Questions and Answers Part 1
Industrial Engineering and Production Management Questions and Answers Part 2 
Industrial Engineering and Production Management Questions and Answers Part 4 
Industrial Engineering and Production Management Questions and Answers Part 5
Industrial Engineering and Production Management Questions and Answers Part 6

Production Management And Industrial Engineering QUESTIONS AND ANSWERS

Industrial Engineering and Production Management Questions and Answers 


1. What is Just-In-Time theory
ans- Just-in-time, or lean manufacturing, is a production management theory formed for production efficiency by  the continuous reduction of waste. JIT includes the reduction of inbound inventory by giving a delivery schedule to suppliers and thus minimizing outbound stocks. It reduces the creation of scrap materials and diminished the wasted time. It improves cash flow and sales margin. 

2. What do you mean by flow control
ans- Flow control is optimized production technology.  In the production process It  emphasizes on the efficient flow of material. 

3. Static product layout is also known as - 
ans- Fixed position layout. 

4. What is the best process of determining standard time in a complex job system  ?
ans-  by the analysis of standard data system

5. How the cost slope is determined in In CPM ? 
ans-  ( Crash cost - Normal cost ) /(Normal time - Crash time)

6. How to construct a network diagram
ans -  For each activity only one arrow should be used > In the diagram dangling must be avoided > No consumption  of time and resources by dummy activity. 

7. Why simplex method is used ?
ans- for linear programming . 

8. What is the basis of Halsey plan
ans- It is a wage incentive plan which ensures minimum wage for a worker and bonus is paid for the fixed percentage of time he/she saved. 

9. What is job evaluation ? 
ans- Evaluating the value of a job in relation to other jobs . 

10. How break-even analysis is formed ? 
ans- fixed cost + variable cost.  

11. Examples of Direct and Indirect costs - 
ans - Direct - Wages. Indirect - Electricity Bills . 

Thanks. These Questions will be helpful as these can be the practice questions for mechanical engineering job interview.



0 comments:

Post a Comment

 

Copyright © Mechanical Engineering Design by Free CSS Templates | Blogger Theme by BTDesigner | Powered by Blogger