Industrial Engineering and Production Management Questions and Answers Part 4

Here are some basic questions and answers about Industrial Production Engineering Hope these will help the students of IPE and Mechanical Engineering This is the part 2 of the series of questions. New posts with new questions will be posted regularly. Thanks . And comment in the respective sections for any query about mechanical engineering.  If you want the explanation of the answers then you are very much welcome to contact me through the contact us section. Cheers !

Read These : 
Industrial Engineering and Production Management Questions and Answers Part 1
Industrial Engineering and Production Management Questions and Answers Part 2 
Industrial Engineering and Production Management Questions and Answers Part 3
Industrial Engineering and Production Management Questions and Answers Part 5
Industrial Engineering and Production Management Questions and Answers Part 6

Industrial Engineering and Production Management Questions and Answers 


1. What is String diagram ? Why String diagram is used? 
ans- String diagram is a tool which reduces the unnecessary movements by optimizing the design of the work space. It is used for checking the acceptance of different layouts. 

2. which type of layout is good for automobile manufacturing ? 
ans - Product layout. 

3. What is Representative time ?  
ans - It is the average of times recorded for an operation by a work study man. 

4. What is the main property of critical activity ? 
ans - It has zero slack. 

5. For calculating standard time sampling method is profitable in long cycle operation - Yes or No ? 
ans - Yes. 

6. What type of analysis is break- even analysis ? Short term or Long term ? 
ans - Short term. 

7. What are the benefits of a functional organisation ? 
ans - better quality of work > Minimum wastage of materials > proper guidance and supervision of the workers. 

8. What is micromotion study  ? What is the purpose of  micromotion study ? 
ans - Subdivision is done in micromotion for an operation for its analysis and completion. Purposes - Doing work most efficiently > Teach people motion economy principle > collecting time motion data. 

9. How work study is done ? Which stop watch or process chart ? 
ans- Stop watch. 

10. When Break-even analysis shows profit ? 
ans - When Sales revenue is greater than total cost. 

Interview questions for Industrial engineering and production management


Thanks. These Questions will be helpful as these can be the practice questions for mechanical engineering job interview.

1 comments:

  1. find 1000 frequently asked interview/viva Question and Answers for any interview

    http://www.crankbyte.com/forum/viewtopic.php?f=75&t=831#p874

    ReplyDelete

 

Copyright © Mechanical Engineering Design by Free CSS Templates | Blogger Theme by BTDesigner | Powered by Blogger