Industrial Engineering and Production Management Interview questions part 6

Here are some more questions about Industrial Engineering and production management. Actually Industrial Engineering are a part of Mechanical Engineering. That's why I'm posting these questions in this blog. Hope these questions will be helpful for any standard interview exam or viva.  I will post some more mechanical engineering questions very soon. More interesting topics of mechanical engineering are coming. Please let me know if you have questions about any topics related to ME. ;)

Industrial Engineering and Production Management Interview questions 

1. What are the factors that should be considered during production scheduling ?
ans-  Component design + Route sheets and time standards.

2. Slack in an activity is positive when - a situation where extra resource is present and there is no delay in the completion of the product or when a programme falls behind schedule and to complete the project in time, extra resources are needed or when the activity is critical and its delay can affect the completion ? 
ans - Any of the three options are right. 

3. Consider a small scale industry . Fixed cost for that company is $5000. Variable cost for each product is $20. Selling price is $30 for every piece. What is the break even production per month ? 
ans - 500. 

4. Why dummy activities are required ? 
ans - for maintaining the required net work. 

5. What is the formula for break event point ? 
ans - F/(1-V/P)  (F = fixed cost, V = Variable Cost and P = Selling price per piece.) 

6. What is the meaning of CPM ? 
ans - Critical Path Method. 

7. In which case the unit cost is low ? Batch production or Jobbing production ? 
ans- Batch production. 

8. What are the benefits of CPM (Critical Path Method) ? 
ans- better planning with detailed idea, ascertaining time schedules and a good method for communicating project plans schedules. 

9. Some important functions of inventory control are - 
ans - effective running of the stores, to take care of the material and check its state technically and to provide stock control system. 

10. Break even analysis gives the relation between cost and product volume - Correct or Incorrect ? 
ans - Correct. 

If you have any questions in mind, please feel free to contact me through the contact us page. Thanks. Enjoy !
Industrial Engineering and management interview questions
Please read :
Industrial Engineering and Production Management Questions and Answers Part 1
Industrial Engineering and Production Management Questions and Answers Part 2 
Industrial Engineering and Production Management Questions and Answers Part 3
Industrial Engineering and Production Management Questions and Answers Part 4
Industrial Engineering and Production Management Questions and Answers Part 5


1 comments:

  1. Tks very much for your post.

    Avoid surprises — interviews need preparation. Some questions come up time and time again — usually about you, your experience and the job itself. We've gathered together the most common questions so you can get your preparation off to a flying start.

    You also find all interview questions at link at the end of this post.

    Source: Interview Questions & Answers:

    Best rgs

    ReplyDelete

 

Copyright © Mechanical Engineering Design by Free CSS Templates | Blogger Theme by BTDesigner | Powered by Blogger